ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Το Πωγώνι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων εκτίνεται σε 701 τετρ. Χλμ. και αποτελείται από τα χωριά: Αγία Μαρίνα, Άγιος Κοσμάς, Άνω Ραβένια, Αργυροχώρι,  Αρετή, Βασιλικό, Βήσσανη, Βροντισμένη, Γεροπλάτανος, Δελβινάκι, Δημόκορη, Δολό, Δολιανά, Ψηλόκαστρο, Δρυμάδες, Ιερομνήμη,  Κακόλακκος, Καλπάκι, Καστάνιανη, Καταρράκτης, Κάτω Μερόπη, Κάτω Ραβένια, Κεράσοβο, Κεφαλόβρυσο, Κουκλιοί, Κρυονέρι, Κτίσματα , Λάβδανη, Λίμνη, Μαζαράκι, Μαυρόπουλο , Χρυσόδουλη, Μερόπη, Νεγράδες, Ορεινό Ξηρόβαλτο, Παλαιόπυργος, Παρακάλαμος, Περιστέρι, Ποντικάτες, Πωγωνιανή, Ρεπετίστη, Ρουψιά, Σιταριά, Σταυροσκιάδι, Στρατίνιστα, Τεριάχι, Φαράγγι,  Χρυσόρραχη, Χαραυγή, και Ωραιόκαστρο.

Έχει συνολικά 11,092 κατοίκους και προήλθε από την συνένωση των δήμων Καποδίστρια Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου,  Καλπακίου,  Ανω Καλαμά  και των κοινοτήτων  Πωγωνιανής και Λάβδανης.

vissani_edited-1

Ο επισκέπτης μαγεύεται από το καταπράσινο τοπίο ,με τους χαμηλούς λόφους και τα φαράγγια. Τα χωριά είναι σχεδόν δυσδιάκριτα λόγω της πυκνής βλάστησης. Κάθε ένα από τα χωριά του Πωγωνίου έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό στον επισκέπτη. Η τουριστική ανάπτυξη του τόπου είναι απούσα ,για το λόγο αυτό έχει κανείς την αίσθηση πως γυρίζει πίσω στο χρόνο. Τα χωριά συνδυάζουν την φύση με την ιστορία ,τις παλιές εκκλησίες με τα πέτρινα γεφύρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς με τους διατηρητέους. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ηπείρου το Πωγώνι δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ως προς τους οικισμούς του. Κάθε στάση εξερεύνησης του είναι και μία νέα έκπληξη.  Η αρχιτεκτονική των χωριών “παντρεύει” αρμονικά τα στοιχεία της πέτρας (κυρίως γκρίζας) και του ξύλου, στοιχεία προερχόμενα από την γεωκτηνοτροφική ανάπτυξη της περιοχής. Τα παραδοσιακά αρχοντικά είναι κυρίως διώροφα με πλακόστρωτες αυλές περιστοιχισμένες από ψηλούς πετρόχτιστους φράχτες με μεγάλες ξύλινες, διπλές αυλόπορτες και μαρτυρούν την οικονομική άνθηση που γνώρισε κάποτε το Πωγώνι.

CSC_0330-bb_edited-1

Μοιράσου το άρθρο Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Tags: