ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ ΣΕ 1 ΗΜΕΡΑ

Μπορεί να ακούγεται δύσκολo αλλά δεν είναι..Έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με την ομορφιά,τα αξιοθέατα και τις γεύσεις του Πωγωνίου σε μία μόνο ημέρα! Προϋπόθεση είναι να βρίσκεσαι στα ¨πέριξ¨ του Πωγωνίου δηλαδή στην Ήπειρο.

Το πιο σημαντικό είναι πως το οδικό δίκτυο του Πωγωνίου είναι πολύ καλό και δεν χρειάζεται να έχεις 4χ4 για την εφόρμηση αυτή. Εφοδιαζόμαστε με ένα αυτοκίνητο,βενζίνη (τα βενζινάδικα δεν είναι πολλά στην διαδρομή),νερό και ελαφρύ φαγητό ,φωτογραφική μηχανή και φύγαμε!

Εαν κατευθύνεστε από Κόνιτσα προς Ιωάννινα τότε δεν έχτε παρά να στρίψετε δεξιά στην πινακίδα που αναγράφει ¨Μολυβδοσκέπαστη¨(33 χλμ.).Εαν οδηγείτε με κατεύθυνση αντίθετη δηλαδή από Ιωάννινα προς Κόνιτσα τότε περνάτε το Καλπάκι και στρίβετε αριστερά αυτή την φορά στην ίδια πινακίδα (διαδρομή 58 χλμ).Στην ίδια πινακίδα αναγράφεται και το χωριό Βασιλικό ενώ η Μολυβδοσκέπαστη απέχει 19 χλμ από το σημείο αυτό. Στην Μολυβδοσκέπαστη αξίζει τον κόπο επισκεφθείτε :

  • το μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου που χρονολογείται περίπου μεταξύ 13ου και 14ου αιώνα και
  • την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του 16ου-17ου αιώνα

Η απόφαση να επισκεφθείτε την Μολυβδοσκέπαστη προσθέτει 38 επιπλέον χιλιόμετρα στην συνολική διαδρομή σας μέσα στο Πωγώνι γιατί μετά την Μολυβδοσκέπαστη πρέπει να επιστρέψετε στο αρχικό σημείο. Αυτή την φορά ακολουθείτε την κατεύθυνση για Βασιλικό και βέβαια είστε πια στο Δήμο Πωγωνίου!DSC_0041

Το χωριό Βασιλικό είναι από τα πιο όμορφα και αρχοντικά χωριά του Πωγωνίου και θα βρεθείτε εκεί οδηγώντας 8,7 χλμ. και περίπου 12 με 14 λεπτά.

Ιδέα:  Αν έχετε χρόνο κάντε στάση στην κεντρική πλατεία που συναντάτε στον δρόμο σας,κάτω από τον παχύ ἰσκιο του δένδρου.

DSC_0396

 

Επόμενος σταθμός σε 4,2 χλμ. και 10 περίπου λεπτά το χωριό Κεφαλόβρυσο

DSC_0397και εισέρχεστε στον πρώην Δήμο Άνω Πωγωνίου.

Ιδέα: στην κεντρική πλατεία επισκεφθείτε την μικρή λαογραφική συλλογή.

Μετά όταν συναντήσετε την πινακίδα για τα χωριά Παλαιόπυργος , Μερόπη,Πωγωνιανή στρίβετε δεξιά προς τα εν λόγω χωριά. Σε 15 λεπτά και 7 χλμ. είστε στην Κάτω Μερόπη.

DSC_0046

Ιδέα: Στην Κάτω Μερόπη επισκεφθείτε:

  • την λαογραφική συλλογή
  • μόνο εαν οδηγείτε αυτοκίνητο 4χ4, κάντε μία επίσκεψη στο μοναστήρι του Ιωάννη του Βαπτιστή. Πρόκειται για δείγμα μονόχωρου ναού που χτίστηκε το 1614. Σώζεται μέρος των αγιογραφιών και το αξιόλογο τέμπλο. Επιπλέον λόγος για να το επισκεφθείτε είναι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται: μέσα σε ένα δάσος αιωνόβιων βελανιδιών.

Συνεχίστε οδηγώντας 4,5 χλμ. και 10 λεπτά για να φτάσετε στο χωριό Παλαιόπυργος.

Ιδέα:

Πάλι μόνο εαν οδηγείτε αυτοκίνητο 4χ4 κατηφορήστε τον δρόμο για το γεφύρι ¨Γκρέτσι¨ ακολουθώντας την πινακίδα που θα βρείτε στα αριστερά σας μέσα στο χωριό. Το ¨Γκρέτσι¨ GKRETSI3είναι από τα παλαιότερα εναπομέιναντα γεφύρια σπάνιας Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής του 1830 και βρίσκετε σε μία καταπράσινη,μαγευτική τοποθεσία που κόβει την ανάσα.

Ακριβώς μετά τον Παλαιόπυργο σε 2 λεπτά MEROPHείστε μέσα στο χωριό Μερόπη.

Σε 5 λεπτά και σε απόσταση 2 χλμ. βρίσκεστε στο χωριό Κακόλακκος.

Ο επόμενος προορισμός σας είναι το χωριό Πωγωνιανή.DSC_0101 po
Η διαδρομή σας είναι 6,6 χλμ. και 12 λεπτά μετά τον Κακόλακκο.

Ιδεά: Η επίσκεψη στην λαογραφική συλλογή του χωριού θα σας αποζημιώσει ενώ καθώς βγαίνετε από το χωριό στα δεξιά σας συναντάται το μνημείο της

DSC_0109¨Πωγωνίσιας Μάνας¨

 

 

 

 

 

 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε εαν θα συνεχίσετε ανακαλύπτοντας και άλλα μυστικά του Πωγωνίου. Αν η απόφασή σας είναι να σταματήσετε εδώ (τι κρίμα!) βγαίνετε από την Πωγωνιανή και συνεχίζετε ευθεία ακολουθώντας τις πινακίδες για Καλπάκι και Ιωάννινα.

Ιδέα: όταν φτάσετε στο Καλπάκι κάντε μία στάση στο Πολεμικό Μουσείο (η περιήγηση συμπυκνώνει την ιστορία του πολέμου του ᾽40),DSC_0113 και το οποίο έχει για ξεναγούς στρατιώτες του Ελληνικού Πεζικού.

Αλλά:

Αν σοφά αποφασίσετε να συνεχίσετε την γνωριμία σας με το Πωγώνι αποχωρώντας από την Πωγωνιανή στα αριστερά σας θα δείτε την πινακίδα για Δελβινάκι

CSC_0271

ακολουθειστε την και στο Δελβινάκι επισκεφθείτε:

  • Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Δελβινάκι. Χτίστηκε το 1620 ενώ έγινε επέκταση το 1812.

CSC_0261

Οι τοιχογραφίες του 1646 στο εσωτερικό του Ναού ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1850 είναι  

δείγμα κορυφαίας τέχνης. 

Στην έξοδο από το Δελβινάκι και στα αριστερά σας θα βρείτε μία πινακίδα που γράφει ¨Βήσσανη¨και σας προτείνω να την ακολουθήσετε. Ο συγκεκριμένος δρόμος περνάει μέσα από το δάσος και είναι απόλαυση!

Στο τέρμα αυτού του δρόμου στρίψτε αριστερά και σύντομα είστε στην Βήσσανη,ένα κεφαλοχώρι του πρώην Άνω Πωγωνίου.

DSC_0018

Ιδέα: Στην Βήσσανη πιείτε το καφεδάκι σας κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα σπιτικά γλυκά κουταλιού του δημοτικού καφενείου!

Στην Βήσσανη επισκεφθείτε:

  • Την Μονή Άβελ στη Βήσσανη. Χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1770

DSC_0146από κάποιον Άβελη ή Αβέλη και αγιογραφήθηκε το 1779. Αποτελεί δείγμα μονόχωρης βασιλικής και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το επιχρυσωμένο τέμπλο που διαθέτει όπως και οι τοιχογραφίες αποτελούν πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη.

•Τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Βήσσανη. Χτίστηκε το 1791. vissani anikolΑρχιτεκτονικό δείγμα τρίκλητης βασιλικής ενώ στεγάζεται στο εσωτερικό του με θόλους.

Η εξερεύνηση τελειώνει εδώ. Βγαίνοντας από την Βήσσανη κατευθυνθείτε ευθεία και μόλις βρείτε τον κεντρικό δρόμο ¨Καλπακίου-Kακαβιάς¨στρίψτε αριστερά με κατεύθυνση το Καλπάκι.

Κρατήστε στην μνήμη σας τις ομορφιές και τις γεύσεις του Πωγωνίου και θυμηθήτε πως αυτή η γωνιά του Πωγωνίου δεν είναι η μόνη υπάρχουν και άλλες που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε: εξίσου μαγικές και ονειρεμένες!

Υστερόγραφο:

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μέλι αγνό,τσάϊ και άγρια ρίγανη κατευθείαν από τα βουνά του Πωγωνίου!

2014-03-03 16.14.50

 

 

Tags: , , , , , , ,