ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

DSC_0357-b-sm

Πωγώνι ,τόπος μαγικός και ανόθευτος με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Το Πωγώνι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων, εκτείνεται σε 701 τετρ. Χλμ. και αποτελείται από τα χωριά Αγία Μαρίνα, Άγιος Κοσμάς, Αργυροχώρι, Βασιλικό, Βήσσανη, Δελβινάκι, Δημοκόρη, Δολό, Δρυμάδες, Ζάβροχο, Κακόλακκος, Καστάνιανη, Κάτω Μερόπη, Κεράσοβο, Κεφαλόβρυσο, Κρυονέρι, Κτίσματα, Λάβδανη, Λίμνη, Μαυρόπουλο, Μερόπη, Ορεινό-Ξηρόβαλτο, Παλαιόπυργος, Περιστέρι, Ποντικάτες, Πωγωνιανή, Ρουψιά, Σταυροσκιάδι, Ψηλόκαστρο, Στρατίνιστα, Τεριάχι, Φαράγγι, Χαραυγή, Ωραιόκαστρο.
Λέγεται ότι πήρε το ονομά του από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Πωγωνάτο που έζησε εδώ γύρω στο 700 μ.χ.
Ένα μέρος του Πωγωνίου σήμερα ανήκει στην Κόνιτσα και ένα μέρος του στην Αλβανία. Φημίζεται για την πλούσια φύση και την παράδοσή του. Αποτελεί μία πολύπαθη περιοχή κυρίως κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο όπως και κατά τον Εμφύλιο πόλεμο αλλά και λόγω της ξενιτιάς που βιώθηκε έντονα από τους κατοίκους του. Ο πόνος της ξενιτιάς αποτέλεσε και το ερέθισμα για τα Πωγωνίσια τραγούδια και ιδιαίτερα τα Πολυφωνικά τραγούδια που αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα αλλά και μοναδικό φαινόμενο για την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Το Πωγώνι φημίζεται και για την παράδοση του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Πωγωνίσια πανηγύρια μιας και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα παραδοσιακής μουσικής ,χορού, φορεσιάς αλλά και γαστρονομίας. Τα πανηγύρια αποτελούσαν και αποτελούν αντάμωμα των απανταχού Πωγωνίσιων σε όποια γωνιά της γης και αν βρίσκονται.
Ανόθευτα και τα χωριά του Πωγωνίου αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής καθώς χτίζονταν με υλικά της περιοχής . Κάθε χωριό του Πωγωνίου είναι ξεχωριστής ομορφιάς και σε συνδυασμό με την άγρια φύση αποτελούν εξαιρετικό προορισμό διακοπών και εξερεύνησης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που παραμένει ακόμα παραδοσιακή όσο και μαγικά υπέροχη λες και ζει στο χθες.

Μοιράσου το άρθρο Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Tags: , , , ,