ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ..

Τα τοπικά πανηγύρια στο Πωγώνι συνιστούν ένα πλούσιο και σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του. Συμπυκνώνουν την μαγεία της παραδοσιακής μουσικής ,γαστρονομίας,ενδυμασίας και τοπικών εθίμων ενώ αποτελούν αντάμωμα των απανταχού Πωγωνίσιων. Τα πανηγύρια γίνονται εδώ για πάνω από 100 χρόνια και αν επιθυμεί ο επισκέπτης να έρθει πραγματικά σε επαφή με τον πολιτισμό της περιοχής πρέπει να παρευρεθεί  τουλάχιστον σε ένα από αυτά. Συνήθως κρατούν 2 ημέρες, από το πρωί έως αργά τη νύχτα. πανηγυρι προετοιμασιαΗ προετοιμασία  του πανηγυριού ξεκινά 3 ημέρες πριν ενώ των γευμάτων ξεκινά ακριβώς το προηγούμενο βράδυ, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις παραδοσιακές συνταγές. Οι συνταγές αυτές κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά αναλλοίωτες  και ετοιμάζονται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο: σε μεγάλα καζάνια με την ίδια ευλαβική διαδικασία κάθε χρόνο.

Στα πανηγύρια σερβίρονται και άλλα εδέσματα αλλά και άφθονο τοπικό κρασί και τσίπουρο, πάντα υπό τους ήχους της Πωγωνίσιας μουσικής. Για κάθε χωριό τούτη η εκδήλωση αποτελεί μεγάλη γιορτή και γι’ αυτό όλο το χωριό βοηθά στην άρτια διεξαγωγή του. Μικροί και μεγάλοι.

panhgyri palia_edited-1Το πανηγύρι ξεκινά πάντα με το «Μοιρολόϊ» και συνεχίζει με το τραγούδι προς τιμήν των μαγείρων του Πανηγυριού. Στην συνέχεια σερβίρονται τα πιάτα : την πρώτη ημέρα Κοκκινιστό («Καβρομάς», κρέας μαγειρεμένο με κρεμμύδια) και Κοφτός (σιτάρι με κρέας) ενώ την δεύτερη ημέρα κριθαράκι με κρέας .Αλλά και σαλάτες όπως και πίτες φτιαγμένες από γυναίκες του χωριού.

Ο χορός ξεκινά πάντα με τους ξένους δηλαδή εκείνους που έρχονται από τα γύρω χωριά . Το γλέντι «ανάβει» κυρίως την δεύτερη ημέρα όταν χορεύουν οι χωριανοί και κλείνει πάντα με Μοιρολόι και την ίδια υπόσχεση κάθε χρόνο : να συναντηθούμε πάλι εδώ του χρόνου, όλοι μαζί.

Τα Πωγωνίσια πανηγύρια γίνονται ως επί το πλείστον το Καλοκαίρι και κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και σίγουρα δεν πρέπει να τα χάσετε…

OLES

Tags: , , ,