“ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ” ΣΤΗΝ ΔΗΜOΚΟΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΡΙΑΧΙ

Οι γιορτές των Αγίων μας στο Πωγώνι είναι ολοήμερες! Ξεκινούν από το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ, ίσως και την άλλη ημέρα. Με αφορμή λοιπόν την γιορτή του Προφήτου Ηλία το Σάββατο 20 Ιουλίου βρέθηκα στην λειτουργία στο Εκκλησάκι του εορταζόμενου Αγίου στην Δημόκορη.church Dimokori 500 Το πρωινό φως της ημέρας μαγικό και το μικρό εκκλησάκι φεγγοβολά μέσα στην απίθανη φύση. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική απ’ όλους, με τον παππά να ψέλνει διακόπτοντας γλυκά την απόλυτη ησυχία.Dimokori feast

Η λειτουργία τελειώνει και ένα μικρό γλέντι στήνεται έξω από την εκκλησία με ότι έχει φέρει ο καθένας από το σπίτι του. Γλυκό ψωμάκι (της «αρτοκλασίας»), τυράκι χλωρό, πορτοκαλάδα, κουλουράκια, τσίπουρο-απαραίτητα! Έτσι απλά και όμορφα μοιραζόμαστε μικρές στιγμές χαράς, μικροί και μεγάλοι!

teriahi church_500Το απόγευμα έρχεται η ώρα για το πανηγύρι στο Τεριάχι. Ένα μικρό, πανέμορφο χωριό πολύ κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Το Τεριάχι γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία στο προαύλιο μιας μικρής αλλά γραφικής εκκλησίας. Όλα τα τραπέζια έτοιμα, στρωμένα περιμένουν τους επισκέπτες. Η γιορτή ξεκινά υπό τους ήχους της Πωγωνίσιας μουσικής πάντα με το μοιρολόι. Η μουσική γεμίζει την δροσερή νύχτα και οι Τεριαχίτες γεμάτοι κέφι σέρνουν τον χορό ξανά και ξανά. Το φαγητό σερβίρεται ξεκινώντας με τις σαλάτες , τα φασόλια και συνεχίζεται με το παραδοσιακό και καλομαγειρεμένο ζυγούρι με ρύζι κα τυρί, συνοδεία πάντα του ντόπιου τσίπουρου.

Kostas PappasΟ Πρόεδρος της αδελφότητας του Τεριαχίου Κος Κώστας Παππάς  βγάζει τον καθιερωμένο λόγο μιλώντας με θερμά λόγια για το χωριό και το Πωγώνι. Η οργάνωση άρτια, τα τραπέζια σερβίρονται με ρυθμό και η αδελφότητα, που απαρτίζεται από νέα παιδιά με όραμα και αγάπη για το χωριό τους και που διοργανώνει το πανηγύρι, φροντίζει να μην λείψει τίποτα στους επισκέπτες.

Με τα χαρακτηριστικά μιας γλυκιάς νύχτας και με τους ήχους της Πωγωνίσιας μουσικής στο Τεριάχι ,η γιορτή του Προφήτη Ηλία θα μας μείνει αξέχαστη!

Μοιράσου το άρθρο Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Share on StumbleUpon
StumbleUpon
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print

Tags: , , ,